Bilsemester i Europa

Jo jag har ju varit på bilsemester ja och först måste jag börja med att berömma BMW:s service. Vi lämnade in vår bil för att de skulle fixa en grej de hade missat när vi bytte våra halvljus nyligen. Vi lämnade in bilen dagen innan semestertrippen med löfte om att vi skulle få felet åtgärdat så att vi kunde hämta vår bil kvällen innan vi skulle åka. När sambon ringde BMW vid 17,30 för att höra när vi kunde komma blev de helt bestörta. De hade missat vår bil och ist erbjöd de oss en hyrbil hela semestern. For free (vi betalade såklart bensinen). 500 mil. Tack tack! Inget slitage på vår bil alltså. Så vi brummade iväg med en sprojlans ny BMW!
 
Dag 1 åkte vi från Örebro till Berlin. Vi var framme på kvällen och då gjorde vi stan. Lite trötta i mössan men man piggnar ju till av all liv och rörelse. Dag 2 åkte vi till München där vi sov en natt, och såklart gjorde vi den staden några timmar på kvällen, för dag 3 inleddes med ett besök på koncentrationslägret Dachau. Där gick vi en guidad tur på 2,5 timme och efter det gick vi runt i säkert 2 timmar till för att se allt, läsa alla tavlor med information osv. Efter det mådde vi ganska dåligt och vi var rätt tystlåtna när vi åt lunch den dagen kan jag lova. Efter Dachau åkte vi genom Österrike, Slovenien och vid 23,00 på kvällen var vi framme i Vrsar i Kroatien där vi bodde i 5 nätter. Ingen av oss är så mycket för att sola och bada mer än ett par dagar (hey - det är ju dessutom farligt!) så vi gjorde verkligen byn vi bodde i. Blev långa vandringar på dagarna och bad och god mat på kvällarna. Jag hade bokat hotell med gym så jag sprang på löpband några gånger men herregud vad varmt det var trots luftkonditionering! Gymansvarige var iaf imponerad och sa "you're a distance runner?". Haha! Inte direkt men i den värmen bet jag kanske ihop mer än många andra och kämpade på. Bra träning för hjärtat. Vi åkte in till en lite större stad som heter Pula en heldagför att kika på deras kända amfiteater (vi var därinne i över två timmar med autioguide, skitbra!) och de antika byggnader och statyer som finns i staden. HELT otroligt! Men i övrigt var Pula en rätt ful stad.
 
Efter 5 nätter i Kroatien styrde vi kosan mot Nürnberg där vi bodde en natt. Den staden kikade vi inte på utan vi tog det lugnt på hotellet. Dagen efter åkte vi till Postojna i Slovenien för att titta på världens största droppstensgrotta. HELT underbar! Den guidade turen var urbra och man blev minst sagt hänförd av de vackra salarna. Det finns ett djur där, olm, som man måste passa på att se. En ödla som lever långt inne i grottorna som är helt genomskinlig och blir uppemot 100 år gammal. Finns en rätt kul historia om denna människoliknande ödla också.
 
Efter Slovenien åkte vi åter genom de (spö-)regniga alperna och stannade en natt till i Berlin. Den eftermiddagen/kvällen gick vi nog säkert 1,5 mil för att se så mycket som möjligt. Ja och sedan brummade vi morgonen efter från Berlin till Örebro.
 
Vi har sett MASSOR! Vi har fått ut så himla mycket av semestern men utan att stressa det minsta. Vi har njutit av sol, bad och god mat men har samtidigt sett till att ta del av den lokala historian där vi har befunnit oss, läst på lite och engagerat oss i att försöka förstå hur och varför saker är som de är. Eller var som de var när det gäller t ex Dachau och de antika byggnaderna i Pula.
 
Jag trodde inte att bilsemester skulle vara något för mig. Jag är uppväxt med det men då inom Sveriges gränser (har sett i princip halva Norrland som barn). Åker man så långa etapper som vi har gjort nu kan inte den ena sitta och sova eller ha lurar i öronen. Jag tror att man måste samarbeta, vara sociala. Den som kör kan bli trött, då är det ju bra om passageraren kan fånga upp och vice verca. Det blir lite långtråkigt att sitta bredvid på t ex autobahn så man får som sagt hjälpa varandra och inte vara självisk. Det har gått jättebra och har varit väldigt kul och intressant. Man hinner ju diskutera igenom ett och annat när man sitter i en bil 8 - 14 timmar en dag!
 
Igår gjorde jag en bok över semestern, alltså på en fotofirmas hemsida där man lägger in bilder och text. Den blir ta mig tusan nästan som en lärobok för jag la in en massa intressant, vad jag tyckte, fakta om fotona. Tog några timmar kan jag lova.
 
Jag kan tyvärr inte bjuda på så många foton för vi ser till att någon av oss alltid är med på alla bilder. Blir ju roligare så. Men några har jag skakat fram!
 
Överst: amfiteatern i Pula.
Bild 2: Krematoriet i Dachau
Bild 3: vy över Vrsar i Kroatien
Bild 4: Postojnagrottan i Slovenien. Den vita stenen är alltså flera meter hög!
Bild 5: Brandenburger Tor i Berlin
 
 
Vi har börjat småplanera nästa semester. Som det ser ut nu lägger vi resan på två veckor och då ska vi åka genom Polen för att besöka Auschwitz och så blir nog slutdestinationen södra Kroatien. Vi ska åka över till Venedig också, ingen av oss har varit där. Går jättesmidiga flygbåtar från olika städer i Kroatien så man kan åka dit tidigt på morgonen och komma tillbaka sent på kvällen.
 
Blev ett långinlägg, eloge till den som orkade läsa hela! :-)
 
Stilmässigt har jag gått i förra sommarens joggingskor (maskintvättade först såklart), 3/4-byxor och linne mesta delen av tiden. Very foxy.

Kommentarer
Postat av: Sten Ottosson

Beundrar redovisningen! Jätterolig att ta del av. Har erfarenheter från vissa av platserna – särskilt Pula. Vi tog en såndär flygbåtstur – storm gjorde att återresan tog väldigt lång tid – fick köra i nedsänkt läge större delen – skvalpigt som bara den. Kerstin blev väldigt sjösjuk.

2012-08-01 @ 10:21:38
URL: http://jourdepierre.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0