Avundsjuka?

Jag funderar på en sak, detta handlar inte om mollyvärlden utan om bloggvärlden i stort. Så snart någon får en negativ kommentar bemöts det med att personen som skrev den är avundsjuk. Jag förstår inte det där. Så är det säkerligen, nej mig veterligen, bland ungdomar som inte riktigt kan hantera känslor, tankar och intryck. Men vi vuxna fungerar inte likadant, inte vad min erfarenhet säger mig. Någon som lämnar en ohyfsad negativ kommentar har dålig uppfostran (enligt mig) men för det behöver väl inte människan vara avundsjuk? Andra kan ju faktiskt tycka tvärtemot en själv och det får man väl bara acceptera. Avundsjuka känns som en alldeles för enkel förklaring. Som att personen inte vill ta åt sig kritiken, att personen som fått den lite känner att "kommentarläggaren" kanske kan ha rätt men ist väljer att kasta det ifrån sig och skylla på avundsjuka. Vad tror ni? Jag vet inte, jag bara spånar fritt.

Jag drev för ett par år sen en stor blogg, innan jag valde att bli anonym iom nytt yrke. Jag fick några negativa kommentarer men absolut inte många. Jag kunde inte någonstans se att de som la kommentarer var avundsjuka på mig, snarare tyckte läsaren annorlunda än jag och hade behov av att berätta det. Kanske för att skapa en diskussion, kanske för att få mig att ändra åsikt, kanske för att personen var ohyfsad. Men avundsjuk? Kommentarerna berikade mig (men kunde först även irritera såklart!) och jag hittade nya infallsvinklar till det jag skrev/mina bilder. Är det så att för många är inställsamt smicker mer värdefullt än en ärlig kommentar i annan riktning? Vet inte, det är bara något som fastnade i mina tankar.

Ingen ska känna sig träffad av mitt inlägg, detta är en allmän tanke jag har fått efter att ha läst bloggar samt bloggat själv i några år nu. Och jag slås ofta av det där med "ja men sluta vara avundsjuk och läs andra bloggar om min inte passar". Jag läser en del bloggar för att jag förfäras, inte för att jag håller med den som driver den. Jag läser också bloggar jag inspireras och blir glad av. Jag kommenterar ofta men lämnar aldrig ohyfsade kommentarer. Dock har jag vid några tillfällen lämnat en kommentar, i ett trevligt tonläge, där jag meddelar att jag inte håller med om det som skrivs eller visas i inlägget. Vad säger ni om detta?

Kommentarer
Postat av: Filippa

Mycket bra skrivet, jag håller helt me ddig. Avundsjuk är nog ett ord tar som ligger närmast till hands när det kommer sådana kommentarer. Håller med om OHYFSADE är rätt ord!!Bra!

2010-09-06 @ 12:05:40
Postat av: Ingrid

Jag, nu är detta min personliga uppfattning så tror jag många gånger att Odd Molly triggar igång missunsamhet och också avundsjuka. I många andra sammhang tror jag det kan handla om ohyfs!Skulle själv aldrig, någonsin kunna blogga öppet om mitt OM intresse. I min lilla ort skulle det skapa RAMASKRI!! Exakt vad det beror på går jag inte in i men Jantelagen är starkare än isen på älven vill jag lova.Mycket bra, tänkvärt och klokt skrivet!~Ingrid

2010-09-06 @ 14:04:30
URL: http://livetibyn.blogg.se/
Postat av: CLE

Hej hej, jag förstår det du skriver men är så priviligierad att jag aldrig har stött på (eller för blågd för att märka) avundsjuka kommentarer när det gäller kläder.

Har förstått att det här är ett större problem på mindre orter, stackarna.Tror på öppenhet och ärliga dialoger människor emellan.Keep up!

/Carina

2010-09-06 @ 14:53:39
URL: http://fredagsmail.blogspot.com
Postat av: Smakfullt Kvinns

Intressant det du skriver om... Jag tror dessvärre att vi människor är ohyfsade i den mån vi själva tjänar på det. Menar - Den som i negativa ordalag kommenterar bloggar eller personer bakom bloggar (eller var helst man är) gör det i syfte att i sin egen person tjäna på det. Menar då att denne som kommeterar andras eventuelle tillkorta kommanden troligen själv känner sig en smula stärkt av det. Kalla det avundsjuka eller vad du vill....det är ett intressant fenomen.Jag får dagligen möta människor som har väldigt många "tillkorta kommanden" Och tvingas oavsett min åsikt, att bemöta personen med positiva ordalag.2010-09-06 @ 16:21:00
Postat av: kirsi

håller med dig, läser en del modebloggar/ personliga bloggar som unga tjejer driver, och när dom får elaka kommentarer då kommer i regel ett långt långt inlägg om hur elaka människor är (ja det är dom, wake up!)och att dom nu funderar på att sluta blogga för det är inte värt det, bufuckinghu!!! Så får dom massa positiv feedback, nej inte skall du sluta blogga, så skriver dom ett inlägg om hur fantastiska läsare dom har och så är allt frid och fröjd tills nästa elaka kommentar...jadajada....

2010-09-06 @ 21:36:18
Postat av: Monika

För mig finns det två sorters avundsjuka. Dels den som jag känner då och då när jag kan önska att jag också hade något som någon annan har, t.ex. att kunna handla mycket kläder, åka på härliga resor osv. Sen finns det också den avundsjukan när man missunnar andra det de har och det är helt oförståeligt för mig.....

2010-09-08 @ 20:50:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0