Viktigt att vara insatt!

Valdag idag och jag hoppas VERKLIGEN att alla utnyttjar denna demokratiska rättighet. Tycker att man kan säga skyldighet faktiskt. Det är inte länge sedan vi inte hade allmän och lika röstrött, som kvinna är det ju bara ca 90 år sedan vi fick börja komma till tals. Jag är av den åsikten att röstar man inte har man heller inte rätt till de förmåner vårt samhälle faktiskt erbjuder. Och framför allt, rösta inte - klaga aldrig.

Man hör lite varstans att "nej jag tittar inte på valprogrammen eller läser något om det i tidningarna för de tycker ju ändå så lika och de uppfyller ju ändå aldrig vad de har lovat". Vad är det för skitsnack? I mina öron låter det mer som att personen är för lat för att sätta sig in i det hela och sånt skrämmer mig. De båda sidorna delar ju knappt åsikter i någon fråga! Inom varje block går meningarna också isär en hel del och att veta att man ska rösta på alliansen eller oppositionen är bara det rätt naivt. V och S är ju mil från varandra i mycket liksom KD och M. Och hur vet man sånt om man inte följer vad som skrivs och sägs?

Jag ser det som min skyldighet att vara insatt i så mycket som möjligt iom att jag faktiskt ska lägga min röst på hur jag vill att Sverige ska styras. Vad är egentligen viktigare än demokrati? Jag sitter emellanåt och diskuterar med ungdomar och det är rätt lustigt hemskt att höra hur en del tycker som sina föräldrar utan att ha en aning om varför. "Ja alltså Reinfeldt är ju så jäkla mycket bättre än Salin som är såååå störig!". Då frågar jag "men exakt vad är det då du irriterar dig på?". Ingen kan svara. Eller "ja alltså MP bör ju vinna för kärnkraft är livsfarligt!". Och då kan jag kanske fråga vad vi ska ha ist för kärnkraft och om de kan tänka sig leva utan el något år alt betala mycket mer för elen man måste köpa in. Ingen kan svara. Jag tycker det är jätteviktigt att som förälder inte diskutera med sina barn vilket parti man själv ska rösta på. Ist anser jag att den unga människan ska få lära sig att tänka till själv, utmana barnen hemma! Tala politik men ställ "varför-frågor". Jag vet faktiskt inte än idag vad mina föräldrar röstar på, jag anar ju iom att jag vet vilka värdegrunder och yrken de har men de har aldrig sagt något rätt ut.

Det är viktigt att tänka igenom stora frågor inför valet, jag märker att det finns många som inte gör det. På jobbet har vi haft vilda diskussioner och det har varit otroligt givande. Samma sak hemma när vi har kikat på Utfrågningen och sedan diskuterat vad som har sagts. Man sympatiserar ju inte 100 % med något parti men man får lyfta ut de frågor man anser vara viktigast för en själv eller för Sverige i stort. När de förra regeringarna hade makten, vad gjordes och vilka förutsättningar hade de? Alliansen har ju t ex haft en svår ekonomisk kris att arbeta sig igenom samtidigt som allt i partiprogrammet ska sättas i kraft. Lite sånt är viktigt att ha i bakhuvudet innan man lägger sin röst.

Sådana här inlägg brukar jag inte skriva i denna blogg, jag har en annan för sånt. Men valet är så otroligt viktigt så jag passar på att tjöta lite även här. Blir ingen vana dock, var inte oroliga. ;-)

Röstoutfiten går i svart - Odd Molly Wigwam, brett knytskärp i mörkbrunt designat av moi, overknee-stövlar i svart La Redoute.Kommentarer
Postat av: Linda G

Vi har haft vilda diskussioner på jobbet med! Har en kollega som har en nära anhörig som är politiskt engagerad och jag blir VANSINNIG när jag hör att det är inövade argument som rabblas upp. Skaffa en egen åsikt för fan!!Jag får erkänna att jag tycker att politik är tråkigt, men att det är livsviktigt att rösta. Man ska utnyttja sina demokratiska rättigheter. Nu skiter vi i politiken, du är ju förjävla snygg i wigwamen!! Kram

2010-09-19 @ 21:38:20
URL: http://linda-gunnarsson.blogspot.com/
Postat av: Solid

Hej!Så rätt du har, det är oerhört viktigt att rösta och ta det på allvar.

Kram från Eva

2010-09-19 @ 22:44:42
Postat av: CLE

Hej på kvällskvisten!

JAPP, instämmer till fullo.

Måste erkänna, är det något som jag kan bli provocerad av så är det när folkn faktiskt struntar i att rösta. Blir mer irriterade över det än att man väljer att rösta på motsatta blocket (är sedan så länge jag kan minnas en Alliansare).

Jag tycker att det är nonchalant att inte rösta och att alla som struntar i att ta ställning borde skämmas, !Å se där, så ska en Wigwammare sitta, inte som på mig (såg ut som en kvarleva från Cirkus Scotts forntid).

Å nej, det finns inga dumma frågor - bara dumma svar.

JA, det Åhléns som ligger vid Centralen har en av de största OM-avdelningarna som finns - helt klart värt ett besök./Carina

2010-09-19 @ 22:56:26
URL: http://fredagsmail.blogspot.com
Postat av: Anette

Hur snyggt som helst! Du säljer möjligtvis inte dessa snygga skärp? Vill ha :)Kramen

2010-09-21 @ 11:30:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0