Attityder och beroende

Hejsan! Den här veckan har varit minst sagt körig med mycket kvällsjobb. Dessutom håller jag på med sockeravvänjning och är med det megatrött efter jobbet så bloggen har fått vila. Det kanske den tycker ha varit skönt! Jag ska dock visa lite fynd jag har gjort, det blir ikväll eller i morgon.

Jag läser ju runt lite i bloggvärlden och förvånas ibland över hur en del vuxna människor betér sig väldigt ovuxet. Det är skrävel om ditt och datt, nedlåtenhet och allmän omogenhet som väller över i vissa bloggar. Det är väl toppenkul med alla som har kämpat sig till välavlönade arbeten men jag anar att de flesta inte har 40 000 kr efter skatt som vissa vill göra gällande... Jag hoppas innerligt att merparten av lönen går till ev barn vad gäller sparande och roliga aktiviteter före dyra lyxartiklar till mamman. Blir en konstig diskussion annars "men du förstår mamma vill ju ha sju nya klänningar ist för att sätta in pengar på ditt sparkonto eller åka på till Disneyworld till helgen.". Jag har själv en bra lön och har inga barn men jag kan verkligen inte spendera 10 000-tals kronor på lyx varje månad. Det skulle mitt samvete sätta tvärstopp för. (Och min sambo. Haha!) Om det inte gjorde det skulle jag nog ringa en betéendevetare som fick analysera det ständiga shoppingberoendet för givetvis har det ju grund någonstans. "Men jag älskar ju fina saker!" räcker inte riktigt som argument när det går till överdrift. För de fina sakerna används väl inte hemma utan mer när personen går utanför dörren...? Ordet 'självkänsla' klingar i mitt huvud och jag blir så less på oss tjejer som så himla ofta har brist på det! Själv har jag arbetat med min självkänsla hos en psykolog och det var nog bland det bästa jag någonsin har gjort! Men det är ett ständigt jobb att hålla koll på den så att inte fröken Jag-måste-visa-upp-mig eller fröken Jag-måste-se-ner-på-andra eller fröken Jag-måste-överdriva poppar fram.

Jag märker på mig själv när jag är stressad eller är låg, då klickar jag gärna för att döva även om tröstaspekten är undermedveten. Jag går regelbundet hos en duktig coach och vi talar om väldigt mycket vid sidan av min yrkescoachning, eller snarare till grund för min yrkescoachning då allt ju hänger samman, och senast diskuterade vi bl a beroende. Shoppingberoende, sockerberoende, alkoholberoende osv, allt har faktiskt samma ursprung och dövar på samma sätt. Lite läskigt när man börjar ifrågasätta sina egna betéenden men ack så nyttigt!

Jaja, det var bara lite lördagssudd härifrån köksbordet. Nu ska jag göra något nyttigare som t ex att förbereda kvällens tacos. Höressss!

Kommentarer
Postat av: Mirjam

Gott skrivet!! Det er bra att ta en fundering av o til.

Jeg har alltid hatt vanskelig å ikke kjøpe...hvis jeg ser eller prøver noe som jeg liker. Og så stort BEHOV for ulike kjoler osv. har jeg ikke. Gjorde en inventering i fjor sommer: hvis jeg hadde skiftet klær to ganger om dagen hadde jeg hatt ulike kjoler til to sommer. Det er ikke sunt!! Det er heller litt smakløst synes jeg.

Jeg har ikke småbarn, men vi hjelper vår studerende. Vi har investert masse i eiendomer, vi sparer, reiser en del, har et noggrann budsjett osv. Jeg har bra lønn (jobber masse) min mann har veldig bra lønn men det er ikke det. Jeg vill ikke være beroende av shopping og har alvarlig talt tenkt å gjøre noe med saken... Kanskje ha noe delmål: denne måned blir det max to kjøp eller noe lignende?

Eller at jeg slutter å lese blogger selv om det kan være veldig underhållende. Men når jeg leser så tenker jeg: i forhold til henne kjøper jeg utrolig lite:), og det gir meg selv lov å kjøpe noe nytt. Kanskje må jeg starte egen blogg så jeg ikke trenger å lese andres, haha!

Jeg tror at de fleste bloggere må få en del rabatt, ellers skjønner jeg ikke hvordan det hele kan gå ihop med alle andre utgifter som man har...

Ha en fin søndag!2011-01-16 @ 08:00:33
Postat av: CLE

Väl talat :)

2011-01-16 @ 21:55:12
URL: http://www.fredagsmailsbloggen.se
Postat av: Lindas stil

Mirjam - du skriver så klokt! Exakt sådär tänker jag också, jag VILL inte ha ett beroende. Jag känner ibland att jag är på väg att halka dit och drar då ner på shoppandet. Och då tänker jag som du, jag köper ju inte på långa vägar så mycket som många andra! Men ändå känner jag att varningslampan blinkar. Alla har såklart sina gränser men jag häpnas i vissa fall, det ska jag erkänna.Det där med att starta en egen blogg borde du dock göra! Du har stil och klass så den vore skoj att följa. Hoppas vi ses igen hördu! :-) Kramar

2011-01-16 @ 23:28:12
URL: http://hemmalinda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0